Dieren

Pairi Daiza Foundation

TICKETS & RESERVATIES

Witte Neushoorn

Rhinocéros blanc – Pairi Daiza
Rhinocerotidae

Zij zijn grijs, maar worden ‘wit’ genoemd

Dit is het tweede grootste landzoogdier na de olifant : hij kan tot 3 ton wegen en 4 m lang zijn. Hij leeft vooral in de savannes van zuidelijk Afrika. De ondersoort in Centraal-Afrika is bijna verdwenen.

Zijn huid is grijs. Dat hij "wit" wordt genoemd komt door een slechte vertaling! De lippen van dit dier zijn breed, wat "wijd" wordt genoemd in het Afrikaans-Nederlands of "wide" in het Engels en dit adjectief werd verward met "wit” of “white”!

De baby neushoorns worden geboren na een lange draagtijd van 18 maanden en wegen dan al 30 kg!

De twee horens van de Afrikaanse Neushoorn groeien ongeveer ½ cm per maand en dienen vooral om struikgewas te verwijderen om te kunnen grazen. Deze hoorns bestaan uit keratine, zoals onze nagels en ons haar, en hebben niet de genezende eigenschappen die er ten onrechte aan worden toegeschrevenin de traditionele Aziatische geneeskunde en waardoor ze het slachtoffer zijn van stropers (honderden exemplaren per jaar...).

Dat is de reden waarom de hoorns van onze neushoorns, die van een Zuid-Afrikaanse fokkerij komen, afgezaagd werden om hen te redden : hier groeien ze weer langzaam aan...

In Pairi Daiza

5 Witte Neushoorns

  • Jobi (mannetje)
  • Eleonor (vrouwtje)
  • Madiba (vrouwtje)
  • Zimba (mannetje)
  • Sena (vrouwtje)
Rhinocéros blanc – Pairi Daiza
Identiteitsfiche

Een « Gevoelige » diersoort

  • Naam : Witte Neushoorn
  • Latijnse naam : Ceratotherium simum
  • Oorsprong : Zuidelijk Afrika, noorden van Congo en Zuid-Soedan
  • IUCN-status : Gevoelig
  • Cites : Appendix I/II

Word peter/meter van de Witte Neushoorns

Het bedrag van het peter-/meterschap gaat integraal naar de Pairi Daiza Foundation voor projecten inzake het behoud en de bescherming van de bedreigde soorten.

Je parraine les Rhinocéros blanc