Dieren

Pairi Daiza Foundation

TICKETS & RESERVATIES

Peruviaans Zwartkop Doodshoofdaapje

Saïmiri du Pérou – Pairi Daiza
Primaat

Een duidelijke hiërarchie

Het Peruviaans Zwartkop Doodshoofdaapje is een kleine primaat die voorkomt in de grote regenwouden van het Amazonegebied, vaak in de buurt van waterlopen.

Hij is ongeveer 30 cm groot en zijn staart is nog langer (36 cm). Volwassen dieren wegen 700 gr tot 1 kg, afhankelijk van het geslacht. De mannetjes zijn het grootst. Ze worden gemiddeld vijftien jaar oud.

De Peruviaanse Zwartkop Doodshoofdaapjes leven in bomen en zijn overdag actief. Ze eten insecten – vooral wormen en larven – maar ook fruit en zaden.

Ze vormen groepjes van enkele tientallen dieren, mannetjes en vrouwtjes samen, met een duidelijke hiërarchie (meer uitgesproken bij de mannetjes dan bij de vrouwtjes).

De jonge mannetjes vormen kleine clans en proberen zich in bestaande groepjes te integreren om de macht van de ouderen af te pakken. In de groep zijn het echter de vrouwtjes die dominant zijn.

Opgelet: voor het welzijn van al onze dieren is het dragen van een masker VERPLICHT voor iedereen (vanaf 3 jaar) op de primateneilanden.

Saïmiri du Pérou – Pairi Daiza
Identiteitsfiche

Een minder bedreigde diersoort

  • Naam : Peruviaans Zwartkop Doodshoofdaapje
  • Latijnse naam: Saimiri boliviensis peruviensis
  • Oorsprong : Centrum-noorden van Peru
  • IUCN status : Veilig
  • Cites : Appendix II

Word peter/meter van de Peruviaans Zwartkop Doodshoofdaapje

Het bedrag van het peter-/meterschap gaat integraal naar de Pairi Daiza Foundation voor projecten inzake het behoud en de bescherming van de bedreigde soorten.

Je parraine les Saïmiris du Pérou